Judo nieuws - Zuid-Nederlands judoshow team kampioen van Europa


 

In het weekend van 18/19 mei werden in Malta de Europese kampioenschappen judokata en judoshow georganiseerd. In vijf verschillende kata's en het onderdeel judoshow werd er gestreden om de medailles. De judobond Nederland had dit jaar 8 koppels in het kata en 1 team voor de judoshow naar Malta afgevaardigd.

Namens Zuid-Nederland kwamen er diverse koppels in actie tijdens dit EK


JUDOSHOW

In het onderdeel judoshow stal het team van Nederland de show. Tijdens dit onderdeel wordt op muziek een drie minuten durende show opgevoerd welke is opgebouwd uit traditionele judo technieken en diverse show elementen.

Het Nederlandse team dat is opgebouwd uit judokaís van Sportschool Sankaku, Shintai en JKT zette een geweldige show neer met veel spectaculaire onderdelen.

De team leden Peter Goossens, Hans van Raak, Roel Wesselink, Simon van den Doel, Richard Luijckx en Gino de Bont wisten met hun show hoog te scoren en met maar liefst 20 punten meer werd drievoudig Europees kampioen BelgiŽ verslagen. Team Nederland is nu kampioen van Europa. ItaliŽ behaalde het brons. Dit was tevens de eerste keer dat er namens Nederland goud werd gewonnen op dit onderdeel. Een prachtige prestatie van dit Nederlands team dan gecoacht wordt door Manfred Kuijpers.

NAGE-NO-KATA

In het Nage-No-kata was het Zuid-Nederlandse duo Roel Wesselink en Simon van den Doel (Sportschool Sankaku) het koppel in vorm. Met een fraai uitgevoerd kata dat 421 punten opleverde was dit optreden goed voor een bronzen medaille. Een prachtige prestatie van dit koppel. Het Goud ging hier naar RoemeniŽ en het zilver naar BelgiŽ.

Ook het koppel Gino de Bont en Richard Luijckx kwam in dit kata in actie. Ook zij demonstreerden een fraai kata dat uiteindelijk werd beloond met de 10e plaats.

KATAME-NO-KATA

In het Katame-No-Kata had Nederland 2 deelnemende teams. Peter Goossens en Hans van Raak (Sportschool Sankaku / JKT) presteren al jaren top en voerden ook deze maal weer een prachtig kata uit. Dit kata was goed voor een 6e plaats. Wat erg opviel was dat de koppels na de pauze hoger werden gewaardeerd dan voor de pauze. Dit ten nadele van beide Nederlandse koppels die zich zeker met de besten konden meten op dit EK

Niels Neumann en Erik Faes (JKT) waren de nieuwkomers tijdens dit EK en ook zij showden een fraai katame-no-kata. Erik en Niels behaalde hiermee een 8e plaats.

KIME-NO-KATA

In dit kata waren er drie Nederlandse koppels waaronder 1 Zuid-Nederlands Koppel. Cor van der Heijden en Erik Markgraaff . Ook voor Cor en Erik was het hun eerste EK. Op zich al een hele belevenis, maar als sportman wil je ook presteren. Cor en Erik demonstreerden een goed kata en hadden er zelf ook een prima gevoel over. Dit kata leverde een 7e plaats op.
 

Tijdens dit EK gingen veel medailles wederom naar de toplanden Spanje en Italie. Toch is het zo dat er steeds meer landen zich in de prijzen gaan werken. Ook BelgiŽ, RoemeniŽ, en Frankrijk wisten zich prima in de top te mengen.

Hopen dat Nederland zich hier volgende keer ook weer bij gaat mengen.