Judo nieuws - Zilver voor Essink en brons voor Geelhoed op het NK-teams

 

Zaterdag 1 juni, het laatste NK van dit seizoen in het Travium (de schaatshal) te Nijmegen. In de ochtend zijn er wedstrijden voor teams tot 12 en tot 15 jaar en in de middag de teamwedstrijden voor senioren. Bij de senioren heeft het district helaas geen deelnemers.

Bij de jeugd zijn er districtskampioenschappen geweest en de kampioenen mogen vandaag in Nijmegen strijden voor de nationale titel.

Essink Zilver
Het meisjesteam tot 15 jaar van Essink loot de 1e ronde vrij en wint vervolgens overtuigend met 5-0 (42-0) van Top Judo Nijmegen. Met maximaal 8 deelnemende teams sta je dan in de finale. Tegenstander is Kenamju uit Haarlem
De partij tot 40 kilo eindigt met een scorebord vol straffen en zonder scores. Yentel Boot van Essink wint. De volgende partij verliest Suzy Nieuwesteeg met yugo door een linkse heupworp van Jorien Visser. Ook in de 3e partij valt een yugo. Niet voor Maud van der Sommen, maar aan de verkeerde kant. Met een achterstand van 2 punten moet Sem van Dun haar partij nu absoluut winnen. In de allerlaatste seconde valt weer een yugo en weer aan de verkeerde kant. Kenamju wordt dus kampioen. De laatste partij is dan een formaliteit, maar deze fraaie ippon is wel voor Sarah Wolff van Essink.

Ook bij de jongens tot 15 jaar wordt het district door sportschool Essink vertegenwoordigd. Zij mogen in hun partij zwaar aan de bak tegen de Korte uit Hoogvliet. Diederik van Duuren verliest op hantai, Jordy IJsselstein wint op ippon en dan verliest Floris Loenen weer op hantai. Winst voor Ryan Lo an Joe, weer ippon en in de beslissende wedstrijd verliest vervolgens Brian van Belten. Ook op ippon, maar hantai of ippon maakt verder niet uit. De Korte wint 3 partijen. Dat is wat telt.
Herkansing tegen Kenamju. Ook dat eindigt in 2-3. Melle van Ham verliest met een yugo door tomoe-nage en nog eentje door een uki-goshi. Jarne van de Linde loopt op een uchi-mata en Mike Durge heeft een gespierde tegenstander in delaatste seconden wint met een overname. Duco Kuyvenaar en Douwe Baert winnen allebei, maar de jongens van Essink liggen eruit.

Brons voor Geelhoed
Bij de meisjes tot 12 jaar doen twee teams van Geelhoed mee. Eentje omdat ze vorig jaar kampioen waren en de andere omdat ze distriktskampioen werden. Geelhoed 1 verliest de eerste partij met 3-2 tegen Theunissen. Geelhoed 2 wint met 3-2 van de Achterhoek. Geelhoed 1 mag vervolgens tegen Assen en verliest ook die met 3-2. Zij liggen uit de strijd.
Geelhoed 2 gaat tegen Haaglanden. Dit wordt een wedstrijd met veel houdgrepen. Na 4 partijen is het 2-2 en moet Kim de Klein de beslissing brengen en helaas lukt het haar niet die winst te pakken. Geen houdgreep, maar een snelle ippon tegen. Om de 3e plaats mag Geelhoed 2 tegen Assen. Heleen Robinson, Asmarah van Helleman, Indy Godschalk en Julia Simons winnen hun partij en dat Marith van de Berg daarna verliest is dan niet meer belangrijk voor de uitslag.

Bij de teams jongens tot 12 jaar vervangt sportschool Frans de Boevere de districtskampioen Biemer/Arashi. Overtuigend winnen ze met 4-1 van Venlo. De partij tegen Hercules is na 3 partijen beslist, al eindigt hij in 3-2. Enzo Braakman heeft geen tegenstander, Nick Jongmans wint met 2 keer wazari en Stijn van de Ouden maakt een snelle ippon.
Om een derde plaats tegen Haaglanden gaat het niet lekker. Uchi-mata (yugo) en ippon tegen Enzo Braakman, Nick Jongmans loopt op een heupworp (wa) en op een o-uchi-gari en Stijn van den Ouden op een linkse uchi-mata (wa) en een linkse schouderworp. Ook Rico van den Ouden en Mitch van den Berg verliezen hun wedstrijd op ippon.
Het team van Frans de Boevere eindigt hiermee op een 5e plaats