Judo nieuws - NK senioren


 

Rotterdam, 19 oktober 2013: Grim Vuijsters neemt afscheid van de topsport op het NK in Rotterdam.
In de speech van Jos Hell wordt Grimís carriere simpel op een rijtje gezet: hij liep de spelen van Peking en Londen mis, maar hij versloeg wel alle hele groten, zoals Riner en Mikalin. De speech eindigt met: Grim, je was altijd een heer en je bent een fijn mens.
Grim blijft gewoon bij Jan de Rooij actief in de sportschool. We blijven hem dus gewoon zien op alle wedstrijden in het district, waar we hem nu ook tegen komen.
Goud pakken op zijn laatste NK mislukt. Het wordt brons. Meteen in de 1e partij tegen Tobias Mol loopt hij vroeg in de partij op een schouderworp. Yugo. Tijd genoeg om dat foutje te herstellen, maar Tobias geeft geen spat ruimte en de conditie van Grim, is vandaag, niet meer zo top als in zijn toptijd. De herkansing tegen Martin Schildmeijer is niet fraai. Grim bepaalt wel de pakking en hij wint uiteindelijk op een shido teveel voor Martin, zodat er ippon in de uitslag staat.
Zijn allerlaatste wedstrijd is Henk van Arnhem de tegenstander. Grim maakt vanuit een hoek, die je niet moet kiezen, als je niet zeker weet, dat je de sterkste bent een kanteltechniek. Met een houdgreep sluit hij zijn topsport carriere af.
 


Sam van 't Westende 1ste, Joery Biekman 2de


De andere deelnemers aan dit NK:
In de klasse tot 73 hebben we een Zuid-Nederlandse finale. Sam van ít Westende, achter wiens naam ZH staat, omdat hij bij de Budokan in Rotterdam traint is van Walcheren en dus Ďvan onsí. Hij verslaat Joery Biekman van Topsport Zuid. Sam zet de toon met een offerworp. Die mislukt weliswaar, maar hij is fraai en getimed. Een overname levert vervolgens yugo op en dan lukt de offerworp beter en komt er nog een yugo bij. Een houdgreep wordt al snel toketa, maar Sam kan de partij dan verder rustig uitspelen en het goud pakken. Joery Biekman moet genoegen nemen met zilver.


Michel Verhagen 3de


Bij de mannen tot 90 kilo is er brons voor Michel Verhagen, ook van Topjudo Zuid. De partij tegen Chris van het Reve gaat bijna 3 minuten lang erg gelijk op. Een 2e poging tot schouderworp van Michel mislukt ook, maar hij zat er deze keer best mooi onder. Michel wint uiteindelijk op een shido minder dan de tegenstander.
 


Aukje Balmakers 3de


Kim Fransen 3de

De meisjes pakken 4 keer brons: Aukje Balmakers (ook Topsport Zuid), verliest haar eerste partij in de klasse tot 52 kilo van Birgit Ente. Met Ippon. Birgit wint alles op ippon en wordt kampioen. In de finale van de herkansing tegen Paula Borgonje vliegt Aukje er iets te enthousiast in en staat meteen een wazari achter. Overname. Een uchi-mata van Aukje zit daarna prima en levert yugo op en ook de broodnodige wazari komt er. Een uchi mata, maar dan een op pure power. Meer wrikken en duwen dan halen. Met nog 2 minuten op het bord staat Aukje er dan goed voor. Vervolgens gebeurd er iets met een beugeltje en daardoor krijgt de tegenstander een pleister-tooi. De concentratie is even weg en Aukje maakt daar dankbaar gebruik van door nog een ippon te pakken.
 


Chantal Walhout 3de

Kim Fransen van sportschool Eddie van de Pol, pakt het 5e brons voor Zuid-Nederland in de klasse tot 57 kilo. Ze verliest van Dewy Karthaus. Tegenstander om brons is Michelle Mensondes. Kim wint uiteindelijk met een shido minder op het bord dan Michelle.
Chantal Walhout van Judo Goes wint de 6e. In haar 1e partij in de -70 verslaat ze Cassidy van Boxtel van Jan de Rooij met een shido verschil. In Gilze waar het trajekt naar dit NK begon stonden ze ook tegenover elkaar en ook daar was het verschil een shido. De winst ging toen naar Cassidy. De partij tegen Yvonne Odink wordt verloren (ippon), maar in de herkansing gaat het weer lekker. Chantal verslaat achtereenvolgens Merel Visser en Rene Groenewald met ippon.

Anne Muilenburg van Geelhoed behaalde in de -48 kg een bronzen plaats.

Een geweldige oogst dus voor Zuid-Nederland op het NK senioren: goud, zilver en 7 bronzen medailles.
 


Anne Muilenburg