Judo nieuws - 4 keer goud voor Zuid-Nederland op NK judo tot 21 jaar

Nijmegen,8 februari 2014 zit de tribune in de Jan Massinkhal te Nijmegen de hele dag gezellig vol. Dat is goed voor veel geluid en zorgt voor een kampioenschap met veel sfeer. Ons talent verdient dat volledig, want het judo is van hoog nivo met opvallend veel linkshandige ippons.

 

Op iedere mat staat maar 1 scheidsrechter en er zitten 2 video collega’s aan de kant. Sommige scheidsrechters maakt het niet uit, anderen moeten er zichtbaar aan wennen. Het lijkt extra lastig bij de in- en uit regels, vooral omdat die regels veranderd zijn sinds 1 februari.

Kampioenen voor Zuid Nederland zijn Amber Gersjes, Sanne van Dijke, Luke Nooijen en Jordy Bakkes.

De mannen:
-55 kg. Een 7e plaats voor Danny Mutsers (van de Pol)
-60 kg. Kampioen Luke Nooijen (van de Pol). Luke wint op ippon van Jeffrey Geeraerts, Glen Koper en Steve Goes en dan volgt er een lastige finale. Een hele mooie, maar vooral tactische pot tegenTornike Tjakadoea. Er vallen wat shido’s heen en weer en er lukt van alles net niet. Zo maakt Luke met nog maar 1.35 op de klok een uchi-mata, waar Tornike netjes uit weg draait en doet Tornike even later iets leuks met een schouderworp waar Luke uit weg draait. Luke maakt zo ook nog een barai, maar de beslissing wordt uiteindelijk gemaakt door de shido’s. De meesten daarvan uitgedeeld voor de nieuwe in-uit regels.
Een 5e plaats is er voor Jens Kuijpers (Ooms)
-66 kg. Kampioen: Jordy Bakkes (van de Pol) wint van Teun Te Veluwe (snelle ippon) en van Dean Sonder met een lage schouderworp. Jari Vorstenbosch (topsport Zuid) wordt verslagen met wel 2 linkse schouderworpen, de 1e is wazari waard en de 2e is pas goed voor ippon. In de finale tegen Roy Schippers lukt de schouderworp een aantal keer net niet. Jordy gebruikt vervolgens wel de verdediging van Roy op die aanvallen, om via een kombinatie, de winnende wazari te scoren.
Jari Vorstenbosch pakt vervolgens brons. Hij verslaat in de finale van de herkansing Tom Meulensteen (ook topsport Zuid) met een sankaku. Tom eindigt daardoor als 5e
In de -73 en de -90 komen we helaas niet in de uitslagen voor
-81 kg. Een 5e plaats voor Bobby Goedhart (Berlicum)
-100 kg. Martin Kip (topsport Zuid) wordt 5e
+100 kg. Zilver is er voor Jur Spijkers (de Rooij). In zijn klasse zijn er 5 deelnemers en dus wordt er halve competitie gedraaid. Jur wint 4 partijen op ippon, eentje ervan is zo hard dat de tegenstander even blijft liggen. De laatste wedstrijd is tegen Tom Grootjans. Ook hier gaat Jur er weer vol in, maar deze keer wordt hij overgenomen. De scheidsrechter geeft wazari, maar na langdurig video bekijken wordt dat helaas ippon en kost het Jur de gouden medaille.

De dames:
-44 kg. Kampioen wordt Amber Gersjes (Ooms). Zij wint van Sacha Buwalda en Lola van Zeijl, beiden met ippon. De finale gaat tegen Aniek Norder. Al snel heeft Amber last van een fikse bloedneus. Iets wat meestal voldoende is om totaal uit je concentratie te raken. Amber draait de partij gelukkig verder netjes uit en pakt dan vrij snel in de golden score een winnende houdgreep.
Een 5e plaats is er voor Tyana Hendriksma (Made)
-48 kg. Bobbie Baans (Ooms) wint brons. Zij wint op straffen van Robin Karthuis en verliest van de latere kampioene Danique Janssen met een yugo. Om de 3e plaats is Niang Rommers de tegenstander. 2 keer wazari is ook ippon. De ene is voor een doorstuurtechniek en de andere voor een beenworp
Ilona Giesbers (Essink) wordt 7e
-52 kg. Brons voor Genevieve Bogers (topsport Zuid). Ippon tegen Shannon van der Meeberg en dan verlies van Paula van Borgonje door een shido meer. Ook in de wedstrijd om brons valt de beslissing door straffen. Brianne Juliana (Ooms) krijgt in die partij een shido te veel en daardoor winst voor Genevieve op hansoku. Brianne wordt dus 5e
In de -57 kg en +78 kilo komen we helaas niet in de uitslagen voor.
-63 kg. Brons voor Lizzy Gevers (topsport Zuid). Lizzy verliest meteen haar 1e partij van Sanne Vermeer, ippon. Via de herkansing wordt het dus een lange weg. Cynthie Hilferink, Isabella van Biezen en Kelly Keynekamp worden met ippon verslagen en dan is ook Jenneke Nijkamp slachtoffer van de frustratie (?). Lizzy maakt een linkse heupworp, die goed is voor wazari en ze maakt het af met een houdgreep waarin afgetikt wordt.
Denise de Korte (Goes) eindigt op de 7e plaats
-70 kg. Kampioen wordt Sanne van Dijke (topsport Zuid). Ze wint op ippon van Anniek Potze, Merel Visser en Caroline de Wit. De finale is een van de kortste partijen van de dag. Hij duurt ongeveer 10 seconden, want dat is de tijd die nodig is om Yvonne Odink af te laten tikken.
Cassidy van Boxtel (de Rooij) wordt 5e
-78 kg. Ook Daphne van Osch (Schijndel) eindigt als 5e