Judo nieuws - NK -18 in Emmen
 

 

Emmen, 5 april 2014: Vier keer goud, een zilveren en vijf bronzen medailles voor Zuid-Nederland. Goud is er voor: Jasper van de Oetelaar van jc Berlicum, Mauk Moerman van Judo Goes, Jur Spijkers van Jan de Rooij en Amber Gersjes van sportschool Ooms.

Zilver is er voor Lein Mulder ook van Judo Goes en de bronzen plakken zijn voor: Inez Verhoef van jc Berlicum, Zoie Moerman van Judo Goes, Genevieve Bogers van Topsport Zuid, Maud van der Sommen van Essink en Tess van Dooren van Jan de Rooij.
Indrukwekkend blijft het om de meisjes tot 40 kilo en de zware jongens naast elkaar op de mat te zien staan. Ze draaiden tegelijk op de matten 4 en 5. Die mannen zijn kerels waarvan je je niet voor kunt stellen dat ze nog geen 18 zijn en een deel van de meisjes ziet er te jong uit voor de middelbare school. Ze zouden kunnen daten, maar dat is moeilijk voor te stellen. Het is de charme van dit NK en toont, dat alles nog kan veranderen, op de weg naar internationaal topjudo, in de komende jaren. Ook technisch is het verschil indrukwekkend. Vaak is de vechtlust enorm, maar komen ze er technisch nog niet helemaal uit. In sommige klassen bij de meisjes is de breedte achter de top erg smal. Het maakt al met al zo’n dag erg leuk voor kijkers.
Sporthal Angerlo in Emmen is niet heel erg groot. Het publiek past er maar net in en ook rond de mat is het vrij krap, maar dat maakt de sfeer wel geweldig.

De wedstrijden:

Jongens
-46 kg. Lein Mulder pakt zilver, net als vorig jaar. Hij wint van Roan Hendriks op ippon en van Belmin Valk met een sankaku/houdgreep ook op ippon. Job Hanssen wordtverslagen met 2 keer wazari. De finale is tegen Kevin Dadgarporian. Kevin opent de score met een o-uchi-gari, wazari. Er vallen wat shido’s aan de kant van Lein en dan ook een yugo voor ko-uchi. Kevin doet hetzelfde yugo met ko-uchi en dan gaat Lein, zichtbaar, echt voor alles of niks. Deze keer is dat niet voldoende voor goud.
Gijs Packbiers heeft een vrijloot, verliest van Kevin Dadgarporian en wint in de herkansing van Mart Everts, ippon en van Quincy Haefkens. Hij verliest het brons van Job Hanssen. Na 3 yugo’s voor Quincy volgt er een 4e door een linkse tai-otoshi, die wordt gevolgd door houdgreep.

-50 kg. Jarno Bouwmeester wint van Damiano Piga en verliest dan van Kwin Phetmanee. In de herkansing is er winst tegen Max Jetten met een hele snelle huizenhoge schouderworp en vervolgens verlies van Jens de Jager met een houdgreep.

Jeroen Wirken wint van Middelkoop en verliest daarna van Sander de Jong, die later kampioen wordt. In de herkansing wint hij van Thomas van Mourik en ook nog van Tom van Dijk. Hij verliest om de 3e plaats van Daniel Wassenaar met een linkse heupworp, ippon.

-55 kg. Ryan Lo A Njoe wint van Pim Snippe. Bjorn Maes wordt daarna verslagen met een indrukwekkende heupworp. Hij verliest in de halve finale van Ziggy van den Brink door houdgreep en vervolgens ook de wedstrijd om de derde plaats van Yannick van der Kolk. In die laatste partij krijgt hij een heupworp tegen.
Danny Mutsers verliest helaas beide partijen

-60 kg. Alsam Jelti vertegenwoordigt het district als enige deelnemer in deze klasse, maar hij verliest helaas ook zijn beide partijen

-66 kg. Joep Henkelman wint van Bram Schumans, maar verliest daarna 2 keer.
Boaz Kalkhoven wint van Yve Meuwissen met een linkse schouderworp, ippon, Boazverliest daarna met wazari van de latere kampioen Max Wurth en ook de volgende partij wordt verloren.
 


Jasper van den Oetelaar

-73 kg. Jasper van de Oetelaar is de nieuwe kampioen van Nederland. Na een vrijloot wordt Tim Boekelaar verslagen en vervolgens Lucas Gout, allebei op ippon. De finale tegen Yasin Caria wordt het een partij die op straffen wordt beslist. Caria krijgt er 3 en Jasper maar 1
Shamil Eskarkhanov verliest van Tristan Hamers. Een schouderworp met nog maar 7 sec op het scorebord is ippon. Ook in de herkansing redt hij het niet.


ontlading Jasper vd Oetelaar


Mauk Moerman

-81 kg Mauk Moerman is de nieuwe kampioen tot 81 kilo. Vorig jaar nog 3e in de klasse tot 73 kilo. Nu goud in deze klasse. Hij begint met een vrijloot en verslaat dan Tim Kuijpers met wazari. Een houdgreep maakt er geen ippon van, die levert slechts yugo op. Stijn van den Berge wordt wel met ippon verslagen. Wat is dat een geweldige knaller. Misschien te omschrijven als: uittiltechniek met supertiming. De finale tegen Moreno Valdink eindigt ook weer in winst op ippon. Via een wazari voor Mauk en een yugo voor Valdink volgt nog een wazari, samen genoeg voor ippon.
Bas Beuting verliest zijn beide partijen deze keer.

-90 kg. Martijn van de Ven wint van Rick van Montfort op ippon, een overname door doorsturen. Tegen Duco van Buuren maakt hij de fout om een standbeen van achter weg te halen. Hansokumake en zijn NK is meteen over. Hij wordt uit de wedstrijd gehaald.

Zeno Camminga verliest zijn 1e partij van Jarno Helmantel. Hij verslaat in de herkansing Friso Moerman op ippon, met een heupworp gevolgd door houdgreep en verliest daarna opnieuw nu van Nils Koedam
 


Jur Spijker

+90 kg. Jur Spijkers wordt kampioen na een 3e plaatst vorig jaar in dezelfde klasse. Jur loot de 1e ronde vrij en mag dan tegen Mark Roon, die bijna een hoofd groter is. Vooral die lengte is duidelijk lastig. Hij komt op 2 yugo’s voorsprong en 3 shido’s tegen en is duidelijk zoekende naar het gaatje om het mooi af te maken. Dat lukt met nog 14 seconden op de klok middels een fraaie o-uchi. Ook de finale wordt een hele mooie partij op hoog nivo. Jur maakt met hiza-guruma en die zie je niet echt vaak op wedstrijden, de eerste wazari. Vervolgens mislukt er een verwurging, maar lukt een o-uchi-gari redelijk. Yugo erbij. Net als in zijn 1e partij blijft Jur vol gaan, ondanks de mooie voorsprong en volgt aanval na aanval. Met nog een wazari voor ko-uchi lukt het hem om ook hier een ippon in de uitslag te laten noteren.

Meisjes

-40 kg. Inez Verhoef pakt brons. Ze verliest haar 1e partij van Naomi van Krevel en mag dan in de herkansing. Tessa Steemers wordt verslagen met ippon en dan is Lotte Boone waar ze in het distrikt van verloor de tegenstander om een 3e plaats. Deze keer lukt wel. Inez maakt een linkse uchi mata, die yugo op levert en doet dat direkt erna nog een keer, maar nu perfekt en dus goed voor ippon.
Lotte Boone wint van Dadgarporian omdat die laatste haar 4e shido krijgt. Lotte heeft er dan 3. Ze verliest vervolgens van de latere kampioene Britt Koolmoes met ippon. In de herkansing verliest ze dus van Inez Verhoef

 


Amber Gersjes

-44 kg. Amber Gertjens wordt opnieuw kampioen. Vorig jaar won ze ook in Emmen. Ze heeft eerst een vrijloot. Tegen Madelief van Wijngaarden wint ze net als tegen Amber van Workum op ippon. De finale is tegen Aniek Norder. Ze pakt een houdgreep die lang genoeg duurt voor Yugo waarmee ze goud pakt.
Zoie Moerman pakt brons. Tegen Fleur Douwes is er winst op ippon. Vervolgens verliest ze van Amber van Workum met een houdgreep. De herkansing tegen Madelief van Wijngaarden pakt ze door simpel een houdgreep te maken, zonder veel voorafgaande techniek. Brons pakt ze door Lola van Zeijl in ne-waza af te laten tikken
Tyana Hendriksma verliest haar 1e partij van Aniek Norder, ippon. Ze wint vervolgens in de herkansing van Mirne Gal op ippon en ook van Indy Barten, met ippon door houdgreep. Verlies is er daarna van Amber van Workum. Ze staat een yugo voor als ze via een beenworp, goed voor wazari in een houdgreep belandt.

-48 kg. Zowel Suzy Nieuwesteeg, als Ilona Giesbers verliezen hun partijen.

-52 kg. Beide dames uit district zuid pakken brons. Genevieve Bogers was vorig jaar 3e in de -48 klasse en dit jaar speelt ze dat opnieuw klaar, maar nu een gewichtsklasse hoger. Ze wint van Julie Kemmink en verliest vervolgens van Ilse van Buren door 2 shido’s achter haar naam. In de herkansing wordt Pascalle Clappers verslagen met ippon en vervolgens Rachel Beeren ook ippon. Het brons wordt snel in de partij gepakt via wazari en houdgreep tegen Jessica Gorissen.
Maud van der Sommen wint van Bien Boerboom, ippon, schouderworp en verliest vervolgens van Jessica Gorissen in een harde ippon. Even lijkt het zelfs of ze geblesseerd is. In de herkansing is er winst op Marlynn Martens met ippon door verwurging en op Arberesha Isufi ook ippon. Tegenstandster om brons is Lotte Jansen. Een schouderworp is goed voor ippon en dus voor brons

-57 kg. Lisette Zegers wint van Rachele van de Velden en verliest vervolgens van Fleur den Dekker. Fleur maakt een linkse uchi-mata goed voor wazari en daarna volgt nog een houdgreep. Lisette wint in de herkansing van Bodine Aerts met een houdgreep na yugo en vervolgens van Pascale Netzer ook met een houdgreep na yugo. De strijd om brons verliest ze helaas van Melissa Loen op yugo voor een overname.
Senna van Veerdonk verliest haar 1e partij van Wies Achterbeekte. Ze loopt op een linkse schouderworp. Ze wint vervolgens in de herkansing van Dianne Stolk op ippon met een hele mooie hoge schouderworp. Haar kampioenschap eindigt met verlies van Donja Vos door 2 shido’s

-63 kg. Tess van Dooren wint brons. Ze verslaat Esme Nalbat en Lois Pagie. Tegen Larissa van Krevel wordt het een fraaie strijd: 2 yugo’s in het begin van de partij komen in gevaar als Larissa met nog 1 minuutje op de klok ook yugo scored. Met een linkse harai goshi goed voor wazari wordt vervolgens de finale verspeeld. Om de 3e plaats tegen Silja Kok valt de ippon heel snel en dat is daarom het enige wat er van gemeld kan worden.
Denise de Korte verliest haar partijen deze keer.

-70 kg. Cassidy van Boxtel verliest van Tesla van den Berg. Ze wint in de herkansing van Michelle Mellema met een prachtige uchimata, maar omdat ze vervolgens weer verlies van Merel Visser levert dat verder niks op
Jamie Roosenbrand verleist, wint vervolgens de herkansing van Manishe Kalidien, op ippon. Verliest helaas haar volgende partij.

+70 kg. Ook Luka van der Beelen verliest helaas 2 keer.