Judo nieuws - ZN kampioenschap kata

 

Gilze, 22 november 2014: We hebben in ons district heel veel mensen, die bezig zijn met kata. Waarschijnlijk meer dan dat er aan wedstrijden mee doen en we hebben een ZN kampioenschap kata.
Kata wedstrijden zijn een jurysport. Twee judoka’s tonen wat ze kunnen, een jury oordeelt en geeft punten. Deelnemers aan dit kampioenschap zijn onze vice europees kampioenen en mensen die pas kort met kata bezig zijn. De leeftijd varieert van ongeveer 13 jaar tot 50+. Blauwe banden en alles daarboven. Ieder werkt naar zijn eigen vermogen. Voor sommigen is het een zeer serieuze aangelegenheid, maar er doen er ook veel mee voor de gezelligheid en om gewoon eens te laten zien wat ze kunnen en wat van een ander te leren. Eigenlijk zou iedereen die met kata bezig is gewoon eens binnen moeten lopen op zo’n wedstrijd. Gewoon om eens te zien wat een ander er mee doet, om een nieuw kata te bekijken, of als uitdaging om ook een keer mee te doen.
De kwaliteit is vandaag hoog, soms leuk, de kwantiteit helaas (nog) niet. De uitslagen volgen hier onder.

Wat is dat kata ?
Veel judoka’s komen nooit aan wedstrijden toe en vinden het trainen meer dan genoeg. Ze zien een uitdaging in het steeds verder perfectioneren van hun judotechnieken. Ze trainen voor hun volgende band, of dat niet eens, maar ze gaan gewoon wekelijks met veel plezier een avondje sporten. Op een bepaald moment willen ze dan toch die zwarte band wel, of ook dat niet eens, maar komen ze in contact met kata. En dan kun je de rest van je leven daarmee bezig blijven en als het fysiek niet meer wil, ook nog door er over te praten.
Er zijn vandaag wedstrijden in 5 verschillende kata’s. Het meest bekend is naga-no-kata. Dat is een demonstratie van 15 verschillende worpen, die je links en rechts uit voert. Ze zijn verdeeld in 5 groepen/series van 3 worpen. De jongste deelnemers laten 3 series zien, dat is de eis voor zwarte band en het deel zonder de hele harde offerworpen. De senioren voeren het kompleet uit.
In zo’n kata laat je zien dat je alle principes, dus de theorie van het judo begrijpt en je laat zien dat je die worpen ook echt kunt maken. Met 15 totaal verschillende technieken is het bijna onmogelijk om ze allemaal perfect uit te voeren. Dat is dus wel het streven.
Naast naga-no-kata zijn er ook wedstrijden in Katame-no-kata, dat gaat over het grondwerk, dus de houdgrepen, de verwurgingen en klemmen. Iets wat je ook voor je bandenexamens mag laten zien, maar dan in een demonstratie vorm.
Kosen-jitsu, juno-kata en kime-no-kata zijn moeilijker uit te leggen. Juno-kata gaat over balans. Kime-no-kata doe je met een mes en een Japans zwaard, maar dan van hout en dat heeft dus alles met de geschiedenis van judo te maken en Kosen-jitsu vertelt ook het verhaal van de geschiedenis, maar dan van een recentere geschiedenis. Zij gebruiken een stok, een mes en een (nep) pistool.
Hoe dan ook. U moet maar eens komen kijken.
8 maart worden de Nederlandse Kampioenschappen gehouden in Gilze.

Uitslagen:

Kyu-graden:
1e Ennio Mertens - Jelle van Roosendaal
2e Rick v.d. Linden - Bram Klaasen
3e Fleur Brokken - Tosca van Gulderen

Nage-no-kata dangraden:
1e Roel Wesselink - Simon v.d. Doel
2e Erik Faes - Niels Neuman
3e Gino de Bont - Richard Luijckx
4e Max van Meer - Rick van Meer

Katame-no-kata:
1e Peter Goossens - Hans van Raak Kodokan goshin jutsu
2e Simon v.d. Doel - Roel Wesselink 1e Erika Tummers - Peter Tummers
3e Niels Neuman - Erik Faes 2e Eric Markgraaf - Cor v.d. Heijden
4e Rick van Meer - Max van Meer 3e Richard Luijckx - Gino de Bont

Kime-no-kata
1e Cor v.d. Heijden - Eric Markgraaf

Juno-kata
1e Peter Tummers - Erika Tummers