Judo nieuws - Matsuru Dutch Open Espoir

 

Eindhoven, 10 en 11 januari 2015: Goud voor Jur Spijkers, Joanne van Lieshout en Yentel Boot

Zaterdag 10 en zondag 11 januari te Eindhoven, onze grote jaarlijkse interland.

Dit jaar, zijn er 1880 inschrijvingen, maar omdat we voldoende scheidsrechters en andere medewerkers hebben kan er doorgedraaid worden in de middagpauze en dat scheelt enorm. Wat ook helpt, hoewel het niet leuk is, is dat op zaterdag ruim 17 % van degene die ingeschreven zijn, niet komt opdagen. Vervroegen is heel spannend, want er wordt niet altijd goed gelezen. Het moet, want een eindtijd van 19.00 uur met lange pauzes is voor niemand leuk. Een deelnemer heeft de berichten niet gezien en komt te laat en dat is heel erg

In een paar woorden: prachtige hal met 12 grote wedstrijdmatten, 3 scheidsrechters per mat en de volle tafelbezetting. Geen echte problemen, al zijn er altijd verbeterpunten en zijn er altijd wel een of twee moeilijke mensen.
Iedere dag minstens 800 pubers en die zoeken hun en onze grenzen. Ze zijn inventief en rommelig en kunnen geweldig goed judoen en dat bij elkaar heeft absoluut een bepaalde charme.

Espoir.
Letterlijk vertaald betekend Espoir: hoop koesteren en het is een Frans werkwoord.
In 1976 is dit evenement gestart door Pim Smit, 8e dan uit Eindhoven. Zijn idee was om voor de jonge judoka’s van Zuid-Nederland een toernooi te organiseren, dicht bij huis, dus zonder extra onkosten, waarbij ze eens tegen een buitenlander zouden kunnen staan.
Al snel kwamen er (nationale) ploegen uit de omringende landen, maar sinds we met 12 matten echt de ruimte hebben en het een kwalificatie toernooi is voor EK’s en WK’s groeit het aantal deelnemers en deelnemende landen enorm.
Dit jaar hebben we, voor zover ik weet, voor het eerst mensen uit alle continenten binnen. Een Australische is ingeschreven via een Franse club en er zit ook een Amerikaans paspoort in de controle van de geboortejaren. Een Argentijn is aanwezig als fotograaf.
Uit Algerije komen 2 kerels van 12 en 14 jaar, helemaal alleen, met vliegtuig en waarschijnlijk de trein. Schiphol, de marechaussee, heeft daar een beetje moeite mee, evenals het hotel, maar ze hebben gewoon deel genomen zonder coach of volwassen begeleiding.

Verder zijn er deelnemers uit: Belgie (62 clubs), Duitsland (47 clubs), Luxemburg, Zweden (13 clubs), Denemarken, Noorwegen, Israel, Frankrijk, Ierland, Italie, Zuid-Afrika (2 clubs), Kazakhstan, Israel, Polen, Roemenie, Groot-Britannie, de Arabische Emiraten, Zwitserland, Servie, Rusland, Turkije en Ukraine. Er schrijven zich 117 scholen en verenigingen uit Nederland in.

Ongeveer 200 judoka’s blijven nog een weekje in Eindhoven voor een trainingskamp.

De Pim Smit wisselbokaal gaat naar judovereniging Hercules uit Echt.


Zo doen onze districts judoka’s het, op dit zeer zwaar bezette toernooi, in de uitslagen:

Mannen -21 jaar, Goud.
Jur Spijkers van Jan de Rooij wordt kampioen in de zware klasse. Hij wint op ippon van Arnaud Nemeghaire van de Waalse Federatie, van Tom Grootjans van Hercules en van Mark Breider van jv Vos.

Dames -21 jaar, zilver en 3 bronzen.
Genevieve Bogers wint zilver in de -52. Zij verslaat Stephanie Walker en daarna Marine Chevraux uit Strasbourg en Constance Ruprecht uit Marceille (beiden op ippon). In de finale wordt ze verslagen door Gwenaelle Patin van Calvados Judo. Ook uit Frankrijk.
Aukje Balmaker, net als Genevieve van Topsport Zuid wordt derde in diezelfde klasse. Zij verliest van de Britse Lele Naire, die uiteindelijk ook brons pakt en moet dan via de herkansing terug, Strasbourg, Geneve en Marseille zijn de plaatsen waar haar tegenstanders vandaan komen. Ze maakt 3 ippons op rij.

Geke van de Berg pakt brons in de -63. Ook zij is van Topsport Zuid. Zij wint van Manon Richelandet, Manon Derks (Nijmegen) en Romaine Rambot uit Marseille, om vervolgens in de finale verslagen te worden door Lisa Mullenberg uit Maastricht.

Nog een bronzen is er voor Ilona Lucassen, ook van Topsport Zuid. Winst op Clemence Ragon en Elisabeth Meijer (Veendam) en dan ver;oest ze van Barbara Cikic (Theo Meijder). Door Ilona Savelkoul (Hercules) te verslaan pakt ze nog netjes een medaille.

Jongens -18 jaar, 2 keer zilver
Jasper van de Oetelaar van Berlicum pakt zilver in een poule met 68 deelnemers. Hij wint van Youri Wolda (Dijkmansport), Ivailo Dijkstra (Noord-Oost), Jay Smid (Lu Gia Jen), Marco Marignani (Toscane, Italie) en Ferre van Eynde (Belgie) in de finale verliest hij op wazari van Indresi Ayman Aboelghani (Utrecht)

Martijn van de Ven van Topsport Zuid pakt zilver in de klasse tot 90 kilo. Hij verslaat Bram Dingemans (Diemen, Soest), Rick Zomer (Westland) en Almog Louzon uit Israel. In de finale wint Simeon Catharina (Lu Gia Jen)

Meisjes -18 jaar, helaas geen medailles

Jongens -15 jaar twee keer brons:
- 46 kg Mo van Dun van Essink: winst op Jelle Blankendaal, Jefferson Coolsaet (Mouscron, Belgie) en dan verlies van Jair Reikartz (Nijmegen). In de herkansing verslaat hij nog: Bente Terwint en Indy Timmers (Yushi)

Jens Helleman van Geelhoed verliest zijn 1e partij in de -66 van Michael Gardien (Westland). Hij mag herkansen en verslaat dan Joeri de Bruin (Krimperwaard) en Joris Groenheide (Brunssum).

Meisjes -15 jaar twee keer goud, twee keer zilver en twee bronzen
Goud voor Joanne van Lieshout van Essink in de -40. Zij verslaat Kim Ihrlich (Stolberg, Duitsland), Isabel Wiebers (Kenamju), Malin Fischer (Afterer, Duitsland) en tot slot clubgenootje Dewy Lo A Njoe. Dewy pakt dus zilver via winst op: Mary Roth, Nikki Los (Theo Meijer), de Zwitserse Leonie Zund en Alexe Wagemaker (Nijmegen)

Ook goud voor Yentel Boot van Makoto Dokotai in de -44. Zij verslaat Carla Lagrange, Lara Brand (Nievenheim, Duitsland), Bo Goedhart (Hercules), Els Bente (Bushi) en Beau Rademakers (Hercules), allemaal met ippon

Louise de Krom van Eddie van de Pol pakt zilver in de -32. Zij verslaat Ay van Sevecotte (Belgie) en Anastasia Borowski (Bonn). In de finale verliest ze van Fleur de Ruijter van Lu Gia Jen

Brons is er voor Noa Hooi van de Hechte Band in de -52. Winst op Alessia Corrao en Jessica Scholten (Essen) en dan verlies tegen de Zweedse Kayleigh Wennerland. Vervolgens wint ze ook nog van: Rixt van de Horst, Emma van de Wal (Groningen) en Emma Meersman (Wallonie)

Brons is er ook voor Fleur Bongers van Dai Ippo in de -63. Zij verslaat Marie Koning en Annelie Bultena (Veendam), verliest haar derde partij van Ruffaele Igl (Bayern) en pakt dan via de herkansing haar medaille door winst op Henrike Muhl (Potsdam)
 

Foto's en uitslagen