Judo Nieuws Nederlands Kampioenschap Kata te Gilze

 

Gilze, zondag 8 maart: nemen wel 43 koppels deel aan deze wedstrijd en daarnaast zijn er ook nog 23 ‘special needs’ koppels. Het is een enorm aantal voor een kata kampioenschap en het is daarmee voor aanvang al duidelijk hoe snel, deze wedstrijdvorm aan populariteit aan het winnen is.
Het verschil met een reguliere judowedstrijd is eigenlijk heel klein. Het grootste verschil zit in de geluiden: in een volle zaal met een kata wedstrijd, hoor je het schuifelen van de voeten bij kime-no-kata, en het stampen van het aftikken bij juno-kata en katame no kata. Je hoort iemand zijn val breken en af slaan en af en toe een kiai. Het publiek mummelt alleen een beetje op de achtergrond en maakt verder nauwelijks geluid, maar verder is het gewoon judo. Er is wedstrijdspanning, er is enthousiasme van clubgenoten en er is een perfecte onderlinge sfeer. Er zijn geen coaches in de zaal. Dat mag best, maar ze beweren, dat ze het beter kunnen zien vanaf te tribune en ze voegen niks toe aan een wedstrijd.
Kata is een jurysport. De zaal is dus een beetje anders ingericht, dan voor een reguliere wedstrijd. Het meest opvallende is eigenlijk, dat dit een NK is zonder entree problemen. Wie de zaal in wil mag, maar de meeste mensen gaan gewoon zelf liever op de tribune zitten.
Er zijn grote nivo verschillen in de wedstrijden, Jonge mensen met blauwe en bruine banden en absolute toppers. Special needs heeft een eigen mat. Verder is het moeilijk om uit te leggen waarom iemand kampioen wordt en een ander maar derde. Dit is echt een sport voor judokenners en het is waarschijnlijk moeilijk te volgen voor echte leken. Het is lastig om op papier uit te leggen, waarom een koppel extreem goed is en een ander wat minder.
 


Peter Goossens met Daisy van Omroep Brabant

Ik zie voor het eerst kata voor de special needs groep en dat is weer anders boeiend: een van de leraren is een aantal keer tori in een gemengd koppel en hij stuurt zijn pupillen prachtig en heel onopvallend aan. Hij doet dat met zijn ogen, kleine duwtjes, lachjes en kleine gefluisterde aanwijzingen. Het is een mooi spel, buiten de kata wedstrijd om, als je oog er toevallig op valt.


Special needs

Ook is te zien hoe sommige judoka’s hun fysieke beperkingen prachtig compenseren. Een mama is zwaar onder de indruk van haar Adhd druktemakertje en is stomverbaasd over zijn nivo, de rust en de concentratie van haar kind. Ook dat zijn mooie sportmomenten.

Een van de deelnemers heeft het zichtbaar zwaar met al dat publiek en die jury en klaagt dat het op de training veel beter gaat. En die laatste zin valt dus ook regelmatig aan de andere kant van de zaal, bij de toppers. Een van de toppers klaagt: op de training is me dit nog nooit gebeurd !

Mogelijk was u niet aanwezig, maar heeft u de prachtige sfeer wel live mee gekregen via Omroep Brabant Radio ?  Omroep Brabant zorgde tussen 12 en 2 voor een prachtige uitzending, waarbij Daisy, de verslaggever, tot slot, eigenlijk ook wel even wilde voelen hoe dat nou is om gegooid te worden. Peter Goossens was niet te beroerd, om tussen al zijn wedstrijden door even in de pauze te leren hoe je val moet breken. Hij leende een judojasje uit en liet Daisy zachtjes landen op de mat en dat viel haar zichtbaar best mee. Live gooide hij wat stevige door en het afslaan en de benauwde piep waren dus in heel de provincie te horen. Gelukkig wel met de schaterlach en het commentaar: met het oefenen gooide je me veel zachter, erbij.

Mooie reclame voor judo, en voor kata en voor integratie in de sport. Dankjewel Omroep Brabant.


foto:
Lianne Sanders


foto:
Lianne Sanders

Geen wedstrijd zonder uitslagen:

Nage no kata, open klasse: kampioen Roel Wesselink en Simon van den Doel JKT. Zilver voor Erik Faes en Niels Neumann, JKT Tilburg en brons voor Gino de Bont en Richard Luijkx van Sankaku

Nage no kata, kyu klasse: kampioen Ennio Mertens en Jelle van Roosendaal, Shintai
Bram Klaassen en Rick van der Linden de 3e plaats, JKT Tilburg

Katame no kata: kampioen Peter Goossens en Hans van Raak, Shintai. Zilver is er opnieuw voor Niels Neumann en Erik Faes, Kuatsu en brons voor Simon van den Doel en Roel Wesselink van JKT

Kime no kata: een bronzen medaille voor Cor van der Heijden en Erik Markgraaff van Dai Ippo

Ju no kata: hierin vallen de deelnemers uit ons district net buiten de prijzen.

Kodokan Goshin Jutsu: kampioen Erika en Peter Tümmers, JKT. Brons is er opnieuw voor Cor van der Heijden en Erik Markgraaff, Dai Ippo.

Judoshow
1e Shintai 1 : Peter Goossens, Hans van Raak, Adriano van Raak, Dylan van Raak, Ennio Mertens, Jelle van Roosendaal
2e Shintai 2 : Remco Consemulder, Brian Mutsaers, Kayleigh de Crom, Wessel van Roosendaal, Romu Goossens, Nienke van Roosendaal
3e Shintai 3 : Sem Goossens, Marit Stoutjesdijk, Quinn Hommes, Imke Hommes, Henk Kaemmerer, Cathy Kaemmerer

Bram Klaassen en Rick van der Linden de 3e plaats in de Nage no kata, kyu klasse.