Judo nieuws - Nederlands Kampioenschap tot 18 jaar, op zaterdag 4 april te Leek

 


Denise de Kort: zilver

Leek, zaterdag 4 april: Dewy Lo-a-Njoe prolongeert haar titel van vorig jaar in de klasse tot 40 kilo en verder is er zilver voor Denise de Kort en zijn er ook nog 4 bronzen plakken.
Oorspronkelijk is de planning: Emmen en dat ligt 72 km van Leek en een heel stuk dichter bij Brabant en Zeeland. Niemand uit ons district is dus echt blij met deze verandering, maar deze wijziging is uit nood geboren. De sporthal in Emmen is een gewone sporthal en die blijkt een paar weken geleden veel te klein voor dit evenement.
Voor het eerst mogen namelijk, ook alle als derde geplaatsten van de districtskampioenschappen deel nemen aan het NK. Dat betekent ipv maximaal 16 deelnemers, nu maximaal 30 deelnemers in iedere klasse. Er zijn 9 gewichtklassen bij de jongens en 8 gewichten bij de meisjes en daarom zijn er veel meer matten nodig, dan de 4 matten, die in de hal van Emmen passen.
In Leek passen zeven matten, maar verder blijft het krap, erg krap in de toch vrij grote hal. Het is dus eigenlijk maar heel goed, dat niet alle districten in iedere klasse vier deelnemers hebben, want dan was het ook in Leek nog nachtwerk geworden. Nu is het kampioenschap rond 18.00 uur afgelopen.
Voor de fans uit ons district wordt het een lange zware dag. Van Breskens naar Leek is ongeveer 375 km, maar iedereen rijdt er minimaal 250. In veel landen zou een dergelijke afstand voor een Nationaal Kampioenschap geen probleem zijn. In Canada en Australie pakken ze vaak genoeg een vliegtuig, maar binnen Nederland kun je nauwelijks verder. Eenmaal in Leek is er eigenlijk geen plaats voor al het publiek. Op een bepaald moment lijken er meer mensen te staan dan te zitten en dat betekent, dat de mensen die wel zitten niet erg veel zien. Er wordt dus nogal gemopperd.
Veel medailles pakken we ook niet. Bij de meisjes gaat het goed, maar bij de jongens is er maar een derde plaats en wordt dus iedereen behalve Martijn van de Ven, van Judotopsport Eindhoven, voortijdig uitgeschakeld. Martijn wint van Bas Rongen (ippon) en verliest vervolgens van de latere kampioen Simeon Catharina. In de lange herkansing verslaat hij: Jelle Kuijpers, Rick Zomers en Rick van Montfoo. Hij maakt dus 4 ippons voor deze mooie bronzen medaille in de klasse tot 90 kilo.
Bij de meisjes gaat het beter. Dewi Lo-A-Njoe, van sportschool Essink, wordt opnieuw kampioen in de klasse tot 40 kg. Net als vorig jaar. Zij wint al haar partijen op Ippon. Rachel van de Meerberg, Lynn Pijpers en Jill Clout zijn de tegenstanders. In de finale verslaat ze Isabel Wiebers met een armklem.
Zilver is er voor Denise de Korte van judo Goes. Ze heeft een grote poule met 22 deelnemers en wint na een vrijloot op ippon van Kaleigh Smit en Rianne Wolters. In de finale maakt ze een o-chi-gari, maar wordt daarna toch nog verslagen met ippon voor uchi mata.
Derde plaatsen zijn er ook nog voor: Suzey Nieuwesteeg, van sportschool Essink. Haar klasse is tot 48 kilo. Ook dat is een flinke poule met 23 inschrijvingen. Ook Susey heeft een vrijloot en dan heeft ze ook nog de mazzel dat Indy Barten niet aanwezig is. Vervolgens verliest Suzey van Pleun Broekhuizen met yugo. In de herkansing wint ze op wazari van Suraya Peters en dan is ze met, maar een gewonnen partij en dankzij een lekkere loting toch gewoon derde.
Ook Maud van der Sommen, Judotopsport Eindhoven, pakt brons. In de klasse tot 57 kilo. Ook zij loot vrij en wint dan op ippon van Marit Nuijten. Verlies is er tegen Romee den Hartog en dan in de herkansing winst op Kelly Haming. Ze krijgt wazari voor een heupworp en maakt het af met een houdgreep. Ook ippon dus. Zij heeft er zichtbaar zwaar voor moeten knokken, want deze laatste partij draait ze met een gezichtje vol tape, al lijkt dat vaak erger dan het is.
Tess van Dooren, van sportcentrum Jan de Rooij, pakt de laatste bronzen voor ons district in de klasse tot 63 kilo. Zij wint van Anouk Doelitz en Suzanne Baaij en verliest vervolgens van de latere kampioene Donja Vos. Ook in de herkansing moet ze nog 3 keer winnen voor haar medaille. Yentel Rison en Lucielle Hendriks, worden ook op ippon verslagen en dan haalt ze de medaille binnen met een heupworp en dat is dan haar 5e ippon.


Dewy Lo-a-Njoe: Goud


Dewy Lo-a-Njoe