Verslag Districts Kampioenschappen Zuid-Nederland 2014-2015

Judo Jongens en Meisjes tot 12 jaar


Judo nieuws - Zuid-Nederlands kampioenschap jeugd -12
 

Gilze, 16 november 2014: Er is veel om van te genieten op deze jeugddag.
De sfeer is weer geweldig en de tribune zit, de hele dag, goed vol. Er gebeuren overal dingen die ontroeren en vertederen en er wordt gewonnen en verloren. Eigenlijk dus gewoon een leuk jeugdtoernooi, zoals ze elk weekend overal worden gehouden.
Het is echter een kampioenschap. In de kleine dingen zijn de regeltjes soms net wat anders en de controles zijn wat strenger. Sommige kinderen zijn vooraf een beetje gespannen, maar dat kan natuurlijk ook gewoon door Sinterklaas komen.
Er staan vandaag drie scheidsrechters op iedere mat. Ook bij de kleine mensen van 6 en 7 jaar. Daarnaast zijn er natuurlijk de schrijver en de tijdwaarnemer en samen met twee coaches zijn dat zeven volwassen mensen die samen zorgen dat een wedstrijdje tussen zulke kleine sporters eerlijk verloopt. Een indrukwekkend en leuk gezicht.
Een jongetje vroeg zich wel af, wat die andere twee scheidsrechters daar eigenlijk deden ?
Als je vandaag wint dan ben je de beste van heel Brabant en Zeeland en dat is iets wat op volwassen mensen toch wel erg veel indruk maakt. De meeste kinderen lijkt het niet zo heel veel uit te maken, die vonden het vanmorgen waarschijnlijk belangrijker, om te zien wat er in de schoen lag. Sommige kinderen hebben het wel door en die zijn verdrietig als ze niet hebben gewonnen. Vroeger hoorde je ouders regelmatig mopperen op hun kind, als het verloor. Vandaag hoorde ik: doe jij eens niet zo boos ! Je hebt goed je best gedaan en een volgende keer win jij weer. Ook dat is iets om van te genieten.
Het motorisch vermogen van deze generatie is niet best, wordt gezegd. Dat geldt dus niet voor judoka’s. Sommige kinderen staan zo vaardig op de mat, dat iedereen die er naar kijkt wel moet genieten. Spetterende ippons worden gemaakt door mensen van 7/8 jaar.
Mooi waren ook alle kopjes bij de kata demonstratie, gegeven door onze Europese kampioenen. Muisstil en met veel open mondjes werd hier vol bewondering naar gekeken. Een mooie mannier om te ontdekken, dat je ook zo met judo bezig kunt zijn.

 

JUDOSHOW-KATA
PODIUM
BUITEN DE MAT