Districts Kampioenschappen Zuid-Nederland 2012-2013

Verslag Judo Jeugdteams

Klik hier voor de uitslagen over de teams


Gilze, 28 april 2013: ZN kampioenschappen teams voor jongens en meisjes tot 12 jaar en tot 15 jaar.


vlnr: Cor Visser, Joke Smit en John Beer

De laatste wedstrijd van het seizoen en een afscheid van ‘ons’ Joke. Joke Smit begon in 1957 als vrijwilliger voor het district Zuid-Nederland en heeft daarom iedere huidige vrijwilliger zien komen. Voorzitter John Beer had mooie woorden en daarnaast natuurlijk een enorme bos bloemen en een kadootje. Het blijft moeilijk om je waardering te uiten voor iemand wier leven altijd in het teken van judo heeft gestaan. Joke heeft bovendien aan de wieg van het vrouwenjudo gestaan en enorm veel betekend voor de emancipatie van vrouwen in het judo. Zij was de eerste vrouwelijke leraar en een van de eerste scheidsrechters.

Tamara Korff gaat Joke proberen te vervangen en werd officieel voorgesteld en welkom geheten.
Jose van Roestel werd gefeliciteerd met haar koninklijke onderscheiding.
Vic van Hoek kreeg de districtswaarderingsspeld o.a. voor zijn jarenlang leggen en opruimen van de matten op alle districtsevenementen.


Vic van Hoek krijgt de districtswaarderingsspeld uit handen van voorzitter John Beer

De wedstrijden:
In de ochtenduren draait eerst het kampioenschap voor de jongens tot 12 jaar. Er hangt een lekker sfeertje. Alle coaches zijn heerlijk kindvriendelijk bezig met deze jonge judoka’s voor wie zo’n teamwedstrijd toch een heleboel extra druk geeft.

Uiteindelijk halen de Bliemer/Arashi combinatie en sportschool de Boevere de finale. Beiden loten ze hun 1e ronde vrij. Bliemer/Arashi uit Breda wint met 4-1 van sportschool van de Pol uit Helmond en met 3-2 van Sportschool Geelhoed uit Vlissingen. Sportschool de Boevere uit Breskens verslaat Dai-Ippo uit st.Oedenrode met 3-2 en wint ook van de van het combinatieteam van Buel, Oss/Jc Berlicum met 3-2.
de Boevere mist een zwaargewicht. Na 3 partijen is de stand 2-1 voor de Boevere en ze moeten dus ook de volgende partij winnen. Rico van den Ouden krijgt die druk op zijn schouders. Tegenstander is Mennart Mast van Bliemer/Arsahi. Met prachtige technieken scoren ze in totaal 4 yugo’s. 3 voor Mennart en maar eentje voor Rico. Die laatste komt nog wel bijna uit een houdgreep, maar dat is niet genoeg.

Derde plaatsen zijn er voor sportschool Geelhoed en de van Buel/Berlicum combinatie


Na de middag zijn er maar 14 teams in totaal. Jammer natuurlijk, maar het is gewoon niet eenvoudig om een evenwichtig team, met voldoende sterke judoka’s in iedere klasse op de mat te zetten.

Er zijn 5 teams meisjes tot 12 jaar. Ze draaien daarom halve competitie, waarbij Geelhoed alles wint. Een keer met 3-2, een keer met 4-1, en 2 keer met 5-0.
Ook de tweede plaats is voor Zeeland, voor Judo Goes. Sportschool Eddie van de Pol en de judoclub Made worden derde.

Ook de meisjes tot 15 jaar vechten het maar in een heel klein groepje uit. Sportschool Essink uit Eindhoven is het sterkste van de 3 teams. In beide partijen staan ze na 3 wedstrijden al 3 keer op winst en is de rest van de partij niet meer echt belangrijk voor de overwinning.
De Buel/Berlicum combinatie wordt tweede en Made pakt het brons.

Bij de jongens tot 15 jaar worden er geweldige punten gemaakt en zijn er veel erg spannende partijen. Beide wedstrijden om de derde plaats hebben een stand van 2-2 na 4 partijen en daar moet de laatste wedstrijd beslissen wie het brons mee neemt. Judo Goes en opnieuw de Buel/Berlicum combinatie pakken die derde plaats.
De finale gaat tussen Essink en Made. Ippon voor Diederik van Duuren, Wazari van Jordy Ysselstein en een spetterende ippon met een schouderworp van Floris Koenen. Tom Essink krijgt een ‘big smile’ op zijn gezicht bij deze laatste, want de buit is binnen. Ook de laatste 2 partijen worden nog op ippon gewonnen, door de Eindhovense sportschool.

Er zijn wat problemen geweest met de organisatie van de NK, maar Nijmegen bracht afgelopen week de oplossing. Op 1 juni vindt in het Travium de NK jeugdteams plaats en daarvoor hebben zich de nummers 1 geplaatst.
 


NAAST DE MAT