Districts Kampioenschappen Zuid-Nederland 2013-2014

Judo Jongens en Meisjes -15 jaar


Gilze, zondag 23 februari 2014: Het Zuid-Nederlands kampioenschap voor jongens en meisjes tot 15 jaar is vandaag in sporthal Achter de Tuintjes in Gilze gejudood. Het is heerlijk judo kijken in Gilze ! Geweldige sfeer en topjudo. Echt reclame voor onze mooie sport.

Voor aanvang van de wedstrijden was er een bloemetje voor scheidsrechter Rob van Meeteren. Hij is geslaagd voor nationaal scheidsrechter nivo 4.
 

Er zijn weer wijzigingen in de wedstrijdregels en zoals meestal heeft de jongste groep daar het minst problemen mee. Vandaag was duidelijk te zien, dat het judo kompleet met lifttechnieken en spectaculaire beenworpen weer helemaal terug is, na een vrij lange periode met veel technieken uit het worstelen afkomstig en weinig ‘echt’ judo. Jammer is dan tegelijk dat bepaalde, toch wel erg gave combinaties niet meer gemaakt mogen worden en dat er toch wel erg veel shido’s vallen in deze gewenningsperiode. Er werd veel gesproken over de wijzigingen en het voor en tegen daarvan, aan de rand van de mat. Op de tatami was er vooral spectaculair mooi judo te zien.
Het is geweldig om kinderen van 12 jaar uchi-mata te zien maken. Nu er geen beentjes meer gepakt mogen worden lukken ze verbazingwekkend vaak. Voor de wat mindere kenners: Uchi-mata is een van de meest moeilijke wedstrijdtechnieken om aan te leren. Je staat met je rug naar de tegenstander en maait met een been binnendoor terwijl je een beetje naar voren buigt. Als je dat in samenwerking met heup, schouders en een lifttechniek vanuit je knieen doet is het voor een tegenstander moeilijk om een ippon te voorkomen. Vandaag was het die worp waarmee het meest werd gescored en dat verdiend een hele diepe buiging voor alle leraren van deze jonge judoka’s.
Ook spectaculaire de-ashi-barai’s en o(ko)-uchi-gari waarbij de tegenstander met beide benen los komt waren jarenlang nauwelijks op wedstrijden te zien. Ze waren er vandaag volop en ontlokten enthousiaste kreten bij de kenners aan de kant. En dat op een jeugdkampioenschap !
Er namen wel 30 scholen en verenigingen deel met samen zo’n 150 judoka’s. In elk van de negen gewichtklassen hebben zich 4 judoka’s geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap dat op 8 maart in Sporthal Zuid te Eindhoven plaats zal vinden. We kunnen u, zeker na vandaag, echt aanraden om die dag te komen genieten van dit talenten NK in ons eigen distrikt.
 

 
Medalwinners


Medalwinners

 
Jongens -15

-34

-38

-42

-46

-50

-55

-60

-66

+66

 

Meisjes -15

-36

-40

-44

-48

-52

-57

-63