Districts Kampioenschappen Zuid-Nederland 2014-2015

Judo Jongens en Meisjes -15 jaar


Gilze, zondag 22 februari 2015: Het Zuid-Nederlands kampioenschap voor jongens en meisjes tot 15 jaar is vandaag in sporthal Achter de Tuintjes in Gilze gejudood. Het is heerlijk judo kijken in Gilze ! Geweldige sfeer en topjudo. Echt reclame voor onze mooie sport.

Voor aanvang van de wedstrijden was er een bloemetje voor 2 scheidsrechters.


Joost en Jessy Kay geslaagd voor niveau 3B

De beste vier judoka’s in iedere gewichtklasse plaatsen zich voor het Nederlands Kampioenschap, dat op 7 maart in Eindhoven gehouden zal worden.
Yentel Boot won vorig jaar zilver op het NK in de klasse tot 44 kilo en mag daarom opnieuw deel nemen.
Pascal van Orten is de enige inschrijving bij de jongens boven 66 kilo en hoeft dus ook niks te bewijzen.

De meeste mensen komen zo’n dag voor hun kinderen, kleinkinderen of leerlingen, maar ook als neutrale kijker zijn er veel mooie momenten:
-een perfecte aanval en ook nog op het juiste moment kunnen maken is de basis voor een topjudoka. Afmaken lukt vaak nog niet, maar geweldig als zo’n jonge judoka dat eerste deel al zo perfect beheerst.
-offerworpen mogen nog niet, maar er zijn er die zuiver vanuit hun eigen judogevoel wel mooie dingen maken, die er erg op lijken, maar waarvoor de scheidsrechter geen score mag geven. Als ze dat straks wel mogen wordt het een verrassend en efficiënt wapen.
-mooi ook, als je een klein blond meisje al een perfecte uchi-mata ziet maken. Zo’n techniek vergt naast een goed judogevoel ook echt wel een paar jaar trainen.
-ook een kleine jongen die een barai maakt, waarbij de tegenstander los komt en vol op de rug landt maakt indruk. Ik ben niet de enige die een bewonderende kreet slaakt.

Het meest indrukwekkend is dat 158 tieners voor zoveel rust in een sporthal kunnen zorgen. Ze draaien in volle concentratie en met maximale inzet hun partijen. Er valt wel eens een traantje als het winnen niet lukt en je hoort juichen als het wel goed gaat, maar verder zijn er eigenlijk alleen coaches, die technische dingen hoort roepen. Verbale aanvallen op scheidsrechters kennen we in het judo niet, maar proberen ze te beïnvloeden gebeurde tot redelijk recent nog wel. Dat mag dus niet meer. Als volwassen mensen zich correct gedragen naar elkaar toe, geeft dat iedereen een stuk rust, tijdens een verder spannende dag.

Tot slot een felicitatie aan de ouders. Of uw kind nu heeft gewonnen, of deze keer (nog) niet. Geweldig gedaan !
Vroeger. Toen Grim Vuijsters nog een Grimmetje was, waren er nog wel veel te fanatieke ouders in de zaal. We vroegen ons toen af,of zo’n kind het nou beter zou doen in zijn volgende partij en of het hem zou helpen om een groot kampioen te worden ? Grim dacht toen van niet. Als 12/13 jarige zei hij toen: mijn ouders steunen me en zijn trots, als het goed gaat en als ik niet tevreden ben moet ik van mijn vader naar de spiegel. Ik moet dan maar aan mezelf vertellen, wat er een volgend keer beter kan.
Tegenwoordig vinden we het heel normaal als we twee keer een tribune vol ouders hebben, die hun kinderen duidelijk ondersteunen en trots op ze zijn. Er komt niet een scheldwoord van de tribune en toch maken ook onze scheidsrechters wel eens, hele kleine, foutjes. Blijkbaar komen ook onze trainers en coaches betrouwbaar genoeg over om geen verbale ondersteuning van de tribune nodig te hebben, zoals bij sommige andere sporten gebeurt. Wij vinden dit normaal, maar eigenlijk is het heel bijzonder.
Veel succes voor uw kind als het naar het NK mag en de rest graag tot de volgende keer. Jullie waren geweldig en ook de kinderen zullen blij met u zijn en het fijn gevonden hebben, dat u weer op de tribune zat.

 

 
Medalwinners


Medalwinners

 
Jongens -15

-34

-38

-42

-46

-50

-55

-60

-66

 

Meisjes -15

-32

-36

-40

-44

-48

-52

-57

-63

+63