Verslag Districts Kampioenschappen Zuid-Nederland 2014-2015

Judo Dames en Heren tot 18 jaar


Gilze, 14 maart 2015: De eerste vier in ieder gewicht plaatsen zich voor het NK, dat op zaterdag 4 april in LEEK wordt gehouden en dus niet in Emmen, zoals in eerdere publicaties stond.


Jasper van de Oetelaar van Berlicum was vorig jaar Nederlands kampioen tot 73 kg in de leeftijdsgroep en heeft dus dispensatie voor deelname.
Ook Dewi Lo-a-Njoe (Essink, -40 kg) mag zonder partij te draaien naar het NK. Haar tegenstander komt niet opdagen. Erik Goedhart (Essink, +90 kg) en Lenique Smijs (Breskens, +70 kg) hebben geen tegenstander en mogen dus ook naar Leek. Zware en hele lichte deelnemers zijn er niet erg veel. De andere klassen zijn prima bezet.

114 inschrijvingen, 101 deelnemers. Dat is veel. Bijna iedereen is bruine band en dus liggen er wel 27 paspoorten op de tafel van de dangraadcommissie. Ieder puntje dat je hier mee pakt maakt het halen van de zwarte band makkelijker. Als je in Leek kampioen wordt krijg je hem bij je titel ! Maar daar winnen zal zwaar worden.
Voor het publiek is het vooral genieten. Weinig echte uitschieters, die hun titel wel heel makkelijk pakken en nauwelijks mensen die er wel heel makkelijk af worden gehaald, dus veel prachtige, spannende partijen. De EHBO heeft vandaag helemaal niets te doen. Ze controleren een schouder en delen alleen maar 2 zakjes ijs uit.
Door de aangescherpte regels over pakking heb ik de hele middag geen maki-komi gezien. Ook het om de nek hangen is helemaal verdwenen. Het typische meidenjudo is dus weg. Spetterende uchi-mata’s zoals veel jongens maken, zie je minder bij de meisjes, maar vooral tai-o-toshi en beenworpen in allerlei variaties. De jongens knallen enorm ! Uchi-mata uit alle hoeken en de ene al mooier als de andere, maar ippon-seoi lijkt bij hen en bij de meisjes verdwenen en dat is dan toch weer jammer. Er worden nauwelijks wedstrijden in het ne-waza beslist. Door een aanpassing van een regel is er opnieuw een ander soort judo aan het ontstaan. Interessant om daar naar te kijken.

Leuk is dat we deze keer nu eens niet dezelfde 5 of 6 clubs/sportscholen hebben, die alle deelnemers leveren.
Mooi is het, om te zien dat steeds meer clubs de aansluiting gevonden hebben bij de gerenommeerde sportscholen en een vergelijkbaar nivo hebben en dat hun leerlingen het hier prima doen.

De wedstrijden zijn dus spannend en de coaches zijn erg luid en duidelijk aanwezig. In het verleden riep er wel eens eentje: trek die kop eraf. Echt waar ! Die tijd is gelukkig voorbij. Naast technische aanwijzingen, die soms ook nog een keer worden voorgedaan hoor je vooral: goed zo meiske, kom op …, goed maar sneller, nog een keer. Dus ondanks alle verhalen in de kranten over agressie doen we het prima langs de judomat.
Iedereen is op gewicht. Alle paspoorten zijn in orde.
Wat een genot, zo’n dagje judo.

 


vlnr Bestuurslid wedstrijdzaken John Oomen, Ans van de Kerkhof, Marcel van de Kerkhof en Secretaris José van Roestel-Pelkmans

Fotograaf Marcel nu eens voor de camera

Tijdens het DK -18 wordt door Jose van Roestel van het districtsbestuur een verbaasde vrijwilliger naar voren gehaald. Het is een persoon die altijd op de achtergrond zijn werk doet: Marcel van de Kerkhof. Onze fotograaf, die tijdens toernooien vele prachtige foto’s maakt, en na afloop van ieder toernooi met het tweede deel van zijn klus begint: de selectie van de allermooiste foto’s, die daarna worden geplaatst op onze web site door de webmaster, ons facebook account en natuurlijk ook op de site van Marcel zelf: www.judogallery4all.nl . Ook al zien zijn foto’s (en camera) er zeer professioneel uit, Marcel doet dit werk als hobbyist. District Zuid-Nederland geniet al meer dan 10 jaar van zijn vrijwiligerswerk. Om die reden heeft het districtsbestuur besloten om aan Marcel de districtswaarderingsspeld uit te reiken.

 

OP DE MAT
PODIUM