Judo nieuws - Twinkel G-judo toernooi voor de 15e keer in ons district

 Op zaterdag 1 februari 2014 maken ongeveer 170 G-judokaís (met een verstandelijke beperking) er weer een geweldig judofeest van. De complete nationale G-ploeg neemt deel en er is bovendien een team uit BelgiŽ en verder komen de sporters uit heel Nederland.

De Efteling is al jaren sponsor van dit evenement, dus naast prachtige bekers, zijn er ook weer leuke cadeautjes. Dit keer zijn dat cdís, dvdís, huidlotion en natuurlijk weer zakken vol met prachtige knuffels. Iedereen mag een keus maken, die bij hem/haar past.

In de pauze en na zijn partijen zit een van de deelnemers in volle concentratie schaak te spelen, want ook dat is G-judo. Veel deelnemers hebben een onzichtbare beperking en een meer dan behoorlijk judo niveau. Zij komen hier om te winnen. Er zijn verschillende poules waarin de deelnemers prima in staat zijn om een ippon te scoren via heup- of schouderworp, al worden de meeste punten gehaald met een beenworp gevolgd door een houdgreep.

Er zijn ook judokaís die nog niet helemaal begrijpen wat er precies van hen wordt verwacht en dat kan heel vertederend zijn. Zo is er een klein mannetje, dat voorzichtig op de mat stapt, netjes groet en dan wacht tot zijn tegenstanders hem vast pakken. Vervolgens gaat hij min-of-meer liggen en wacht op het einde van de houdgreep en daarna groet hij netjes af. Hierna gaat hij met opgestoken armen, luid juichend van de mat af en begroet hij zijn begeleider met een enthousiaste high five. Hij durfde!... en soms is dat ook winnen.

Bij een G-judo zeggen plaatjes altijd veel meer dan praatjes. Het was zichtbaar een hele fijne judodag, met heel veel geweldige kampioenen: KIJK HIER VOOR DE FOTO's  (Picasa webalbum)